Musiikkia

Pelimusiikki

Suomalainen peliala kukoistaa, mukaansa tempaava musiikki on tärkeä osa sitä, se on pelin henki, se luo tunnelman ja tuo hahmot eloon. Pelimusiikki on nähty perinteisesti staattisena osana peliä mutta nykyisin pelien suosion kasvaessa, on siitä tullut yhä tärkeämpi ala. Sen uskotaan kelpaavan loistavaksi vientituotteeksi, sillä Suomessa on ammattitaitoisia säveltäjiä.

Maailmalla pelimusiikki on jo iso juttu ja Suomessakin ala on noussut suosioon, pelimusiikin ympärille on järjestetty jo konsertteja ja sen tiimoilta jaetaan vuosittaiset palkinnot. Suomessa toimii Figma Oy. Figma julkaisee joka kahden viikko listauksen myydyimmistä videopeleistä Suomessa ja järjestää vuosittaisen Finnish game awards-gaalan. Gaalassa jaetaan palkinnot vuoden parhaille peleille, valitaan vuoden pelimies ja pelikauppa, sen lisäksi tilaisuudessa jaetaan peliluola-palkinto ansioituneelle henkilölle pelialan kehittämisen alalla.

Pelimusiikki on noussut peleistä myös estraadeille, se ei ole enää monotonista taustahälyä vaan vaihtelevaa musiikkia sinfonioista tarttuviin kipaleisiin. Pelimusiikin ystäville järjestetään syksyn 2014 aikana kaksi konserttia, toinen Tampereella ja toinen Helsingissä. Tampereella kaupungin filharmonia orkesteri soittaa Final Fantasy pelin sovituksia. Helsinkiin pelimusiikki saapuu Video Games Live-shown myötä, show on yhdistelmä videopelimusiikkia ja rock-konserttia sinfoniaorkesterin ja -kuoron säveltämänä. Video Games live on perustettu jo vuonna 2002 ja se on kiertänyt 25 maassa viidellä mantereella.

Suomen suosituin pelimusiikin säveltäjä ja äänisuunnittelija on Ari Pulkkinen. Hänen hittibiiseejään voi kuunnella Angry Birds-, Trine-, Outland- ja Dead Nation-peleissä. Suosituiksi ovat nousseet myös musiikit peleistä Advent Rising, The Legend of Zelda, Call of Duty, Super Mario Bros. ja Grand Theft Auto. Videokolikkopeli Go bananas on nopeatempoinen peli, joka sijoittuu trooppiseen viidakkoon. Go bananasin musiikki on yhtä mukaansatempaavaa kuin itse pelikin. Voit kuunnella ja pelata peliä CasinoEuron sivuilla.

Peliala on vielä nuori vaikka se onkin tullut pitkän matkan ajoilta, jolloin se koostui lähinnä piippauksista tai pelihallien tunnareista. Pelien musiikit ovat jääneet muiden oheistuotteiden varjoon, peleistä on myynnissä pehmoleluja, videoita ja fanituotteita mutta musiikkia saattaa olla vaikea löytää. Moni haluaisi kuulla peleistä omiksi suosikeiksi nousseita kappaleita klubeilla, keikoilla, radiosta tai ladata oman puhelimen soittoääneksi. Pelimusiikin veteraani Ari Pulkkinen haluaisi muuttaa ajattelutavan, jolloin vain taustamusiikista tulisikin kaupallisen tasoista musiikkia, joka sopii peleihin. Menestyneillä peleillä on maailmanlaajuinen satojen miljoonien pelaajien yleisö, jolle on tärkeää tuottaa tasokasta ja peleihin sopivaa hyvää musiikkia.

Comments Off on Pelimusiikki